5 de novembre del 2013

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Seny i sentiment de Jane Austen

El proper dimecres 6 de novembre continuem el nostre cicle de tertúlies literàries a la Biblioteca Pompeu Fabra. Ens trobarem a les 19h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Jane Austen
(Steventon, 1775 – Winchester, 1817).

Pertanyent a una família de la burgesia agrària, mai va moure’s del context rural, on situa totes les seves obres, que sempre giren entorn al matrimoni de la seva protagonista. Tot i ser una de les escriptores mes llegides de la literatura anglesa, tradicionalment les seves obres han estat titllades de conservadores i càndides; amb tot, la crítica feminista més actual apunta que en la seva obra es pot apreciar una novel·lització del pensament de Mary Wollstonecraft –filosofa i escriptora britànica del segle XVIII- sobre l’educació de la dona. Algunes de les seves obres són: Seny i sentiment (1811), Orgull i prejudici (1813), Mansfield Park (1814), Emma (1816), Nothanger Abbey (1818) i Persuasió (1818). Tot i que en vida d’Austen les seves obres van adquirir cert renom, no fou fins la publicació de A Memoir of Jane Austen, el 1870, a càrrec del seu nebot, que va donar-se a conèixer al gran públic. A l’actualitat és una escriptora de culte i fins hi tot existeix el mot anglès Janeitism per designar tot allò relatiu a l’autora i la seva obra.

Seny i sentiment

Fou la primera obra publicada d’Austen, el 1811, sota el pseudònim “A Lady”. És una comèdia costumista que narra els amors i desamors de les germanes Dashwood; Elinor i Marianne. La senyora Dashwood i les seves filles es veuen obligades a deixar la casa familiar a causa de la mort del pare de família i es traslladen a viure a una petita propietat rural. Allà les dues germanes experimentaran el romanticisme però també la desil·lusió amorosa. Sovint s’ha associat la germana gran, Elinor, amb el seny i la petita, Marianne, amb el sentiment, amb tot, una lectura acurada del relat permet veure en les dues germanes aspectes de cada una d’aquestes qualitats.

Activitat a càrrec de Toni Sala.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada