30 de setembre del 2013

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Vida i opinions de Tristam Shandy de Laurence Sterne

El proper dimecres 2 d'octubre comencem amb un nou cicle de tertúlies literàries a la Biblioteca Pompeu Fabra. Ens trobarem a les 19h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Laurence Sterne
(Clonmel, Irlanda, 1713 – Londres, 1768)

Escriptor i sacerdot anglès, fill d’un militar de prestigi. Estudià a Cambridge, i el 1738 fou ordenat sacerdot de l’Església d’Anglaterra. Començà tard la seva carrera literària, als 46 anys. Escrigué diverses novel·les entre les que destaquen A Political Romance (1759), A Sentimental Journey Through France and Italy i sobre tot Tristram Shandy. També destaca Cartes a Eliza (1767), correspondència dirigida a la seva amant Eliza Draper. Admirador de Cervantes, Jonathan Swift i Rabelais, fou sens dubte un escriptor innovador i polèmic que sovint se servia de l’humor per tractar els més diversos temes. En paraules de Nietsche fou “ l’escriptor més lliure de tots els temps”. Sterne anticipa molts dels recursos narratius de les avanguardes literàries.

Vida i opinions de Tristam Shandy

Novel·la humorística publicada en nou volums; els dos primers van ser publicats el 1759 i els set següents en els set anys consecutius. L’obra narra en primera persona la vida de Tristram Shandy i la seva família, que apareix com un grup de persones obsedides: el pare vol experimentar amb en Tristram nous mètodes educatius i l'oncle està ocupat fortificant el jardí per a guerres imaginàries. Apareix també l'ingenu capellà de la zona. Els temes que toca són molt variats, des de la influència del nom i del pas del temps fins a assumptes domèstics. Considerada la primera novel·la experimental de la història s’avança en segles a les avantguardes i a les obres de deconstrucció. L'autor cita o parodia els grans autors del barroc i la seva època, entre els quals sobresurten Cervantes i els pares de l'empirisme. Amb una trama enrevessada, és una acumulació de digressions i pensaments. La novel·la ha estat adaptada al còmic i al cinema.

Activitat a càrrec de Toni Sala.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada