4 de març del 2013

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de A sang freda de Truman Capote

El proper dimecres dia 6 de març de 2013 a les 19h ens trobarem a la Biblioteca Pompeu Fabra per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Truman Capote
(Nova Orleans, 1924 – Los Angeles, 1984).

Truman Streckfus Persons pren el cognom Capote en ser adoptat pel segon marit de la seva mare. Molt conegut per Esmorzar al Tiffany’s (1958) i A sang freda (1966). Començà a escriure molt jove, segons ell “per mitigar l’aïllament sofert a la seva infància”. Als 21 anys publica el relat Miriam a la revista Mademoiselle, guanya el premi O’Henry i és considerat per la critica com un deixeble de Poe. Als 23 anys publica la seva primera novel·la Altres veus, altres àmbits (1948) que planteja obertament el tema de la homosexualitat. Altres títols seus són Un arbre de nit (1949), L’arpa d’herba (1951), El convidat del Dia d’Acció de Gràcies (1968) o Música per camaleons (1980). Homosexual reconegut, es relacionà, fins els anys seixanta, amb l'alta burgesia de Nova York i es mogué en ambients de luxe, fins que li giraren l'esquena als anys setanta –fet del qual se'n venjà a la satírica Pregàries ateses (1986). Alcoholitzat, els dos darrers anys de la seva vida pràcticament deixà d'escriure. Pel seu estil, minuciós i líric, i la volada tràgica de la seva obra, breu però magistral, Truman Capote és un dels grans escriptors del segle XX.

A sang freda

Publicada el 1965, és una minuciosa reconstrucció del crim real d’una família de grangers de Kansas. Fou el màxim exponent de la novel·la-document o novel·la-reportatge, i un clar exemple d’un nou gènere narratiu que dilueix els límits del periodisme i la literatura. Narrada amb un detallat realisme, i una freda distància. Capote tracta els assassins com a dos éssers desplaçats, víctimes, també, de les circumstàncies que serveixen a l’autor per fer una dura crítica a la pena de mort.

Activitat a càrrec de Toni Sala
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada