3 de gener del 2014

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Jude, l'obscur de Thomas Hardy

El proper dimecres 8 de gener continuem el nostre cicle de tertúlies literàries a la Biblioteca Pompeu Fabra. Ens trobarem a les 19h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Thomas Hardy
(Stinsford, Dorset, 1840 – Dorchester, Dorset, 1928).

Poeta i novel·lista anglès. La critica literària classifica la seva obra dins el realisme victorià, seguint la tradició de George Eliot. La seva producció té una forta influència del moviment romàntic, especialment de William Wordsworth. Charles Dickens fou una altra gran influència. A l’igual que Dickens, Hardy fou especialment crític amb la societat victoriana, sobretot de la decadent societat rural. Tot i que Hardy es considerava a sí mateix poeta abans que novel·lista no fou fins el 1898 que va publicar la seva primera col·lecció de poemes. Amb anterioritat havia guanyat fama com a escriptor de novel·les amb els títols Lluny del brogit del món (1874), L’alcalde de Casterbridge (1886), Teresa dels Urbervilles (1891) i Jude, l’obscur (1895). Amb tot, a partir dels anys 50 del segle XX, Thomas Hardy fou reconegut com un poeta molt rellevant, de gran influència en els representants de The Movement de la dècada dels 50 i 60, incloent-hi Phillip Larkin.

Jude, l'obscur

L’últim llibre de Thomas Hardy va ser publicat per primer cop per entregues el 1895. El seu protagonista, Jude Fawley, és un jove treballador que somia en convertir-se en acadèmic. L’altre protagonista de relleu és la seva cosina, Sue Bridehead, de la qual està enamorat. La novel·la gira entorn els conflictes de classe, l’educació, la religió i el matrimoni. L’obra va causar gran impacte en la societat puritana de l’època. Algun crític la va intitular com a Jude, l’obscè, i fins hi tot el bisbe de Wakefield la va cremar en públic. Totes les critiques, i el rebuig de la pròpia dona de Hardy, podrien haver provocat la decisió de l’escriptor de dedicar-se només a escriure poesia i drama durant la resta de la seva vida. Se’n han fet dues adaptacions cinematogràfiques.

Activitat a càrrec de Toni Sala.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada