29 de novembre del 2013

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de La fabricanta de Dolors Monserdà

A la Biblioteca Antoni Comas continuem amb el nostre 1r Cicle de Tertúlies La dona a la literatura: 12 dones, 12 protagonistes, on podrem debatre sobre diferents facetes que ha tractat la literatura entorn la feminitat a través de 12 títols en què una o vàries dones són els personatges principals de l’obra.

La propera sessió serà el dimecres 4 de desembre a les 19 h a l’Espai de Suport 1 de la Biblioteca Antoni Comas.

Dolors Monserdà
(Barcelona, 1845-1919).

Escriptora i feminista, va tenir una notable participació en la societat catalana del segle XIX i començaments del XX. El 1875 va escriure les seves primeres obres en català (teatre i, sobretot, poesia) després d'haver viscut la seva adolescència envoltada per les amistats literàries del seu pare. Amb aquells primers poemes, molt influïts per la seva adscripció religiosa i patriòtica, va guanyar els Jocs Florals en diverses ocasions. Més tard veurien la llum en llibre, Poesies catalanes (1888) i Poesies (1911). Monserdà es va proposar sempre l'escriptura amb una intenció moral i les seves obres van gaudir d'una perspectiva femenina no gaire habitual a les lletres de les darreries del XIX. La seva obra es va construir des d'una barreja de costumisme, realisme i romanticisme que expressa també les postures enfrontades de l'estètica literària de l’època. Es va comprometre amb les dones obreres i va ajudar a la creació del Patronat d'Obreres de l'Agulla. Va escriure articles sobre la situació de la dona, sempre des d'un compromís ideològic amb les ensenyances de l'Església, però amb una notable efectivitat a l'hora de millorar la condició de les dones treballadores del XIX.

La fabricanta

Ha estat la novel·la el gènere que més ha contribuït a la seva memòria i La fabricanta el seu llibre més destacat. Retrat d'una dona que puja en l'escala social gràcies al treball i al seu realisme, sempre en contra d'una idea bovarista de la dona, però no pas contrària a la literatura, en la qual veia una eina útil per a influir en la societat.

Activitat a càrrec de Maite Lafontana.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada