3 d’abril del 2014

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Rabos de lagartija de Juan Marsé

El proper dimarts 8 d'abril continuem el cicle de tertúlies literàries a la Biblioteca Antoni Comas. Ens trobarem a les 19 h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Juan Marsé
(Barcelona, 1933).

Des dels tretze anys fins el 1959 va treballar com operari en un taller de joieria. Aquest mateix any va començar a publicar relats en revistes literàries i va obtenir el Premio Sésamo de contes. L’any 1961 va quedar finalista el Premio Biblioteca Breve amb Encerrados con un solo juguete. L’any 1962 va arribar la seva segona novel·la, Esta cara de la luna. Amb Últimas tardes con Teresa va obtenir el Premio Biblioteca Breve. Més endavant va publicar La oscura historia de la prima Montse (1970), Si te dicen que caí (1973), que va obtenir el Premio Internacional de Novela “México”, La muchacha de las bragas de oro (1978), guanyadora del Premio Planeta, Un día volveré (1982), Ronda del Guinardó (1984), Teniente Bravo (1987), El amante bilingüe, amb la que va guanyar el Premio Ateneo de Sevilla el 1990, y El embrujo de Shanghai (1993). L’any 2004 publica La gran desilusión (Seix Barral) i el 2005 Canciones de amor en Lolita’s Club. Caligrafía de los sueños, del 2011 és la seva última novel·la. Marsé és un autor bàsic de la narrativa espanyola dels últims cinquanta anys. L’any 2008 va rebre el Premio Cervantes.

Rabos de lagartija

Els inoblidables personatges d’aquesta novel·la - l’adolescent David i el seu gos Chispa, l’enamorat inspector Galván o Rosa Bartra, la bella pèl-roja embarassada – obeeixen a una tristesa i una estafa històrica molt concretes, però també a l’estafa eterna del somnis, encarnada aquí per les fantasmals aparicions d’un pare llibertari fugitiu i un arrogant pilot de la RAF que, des de la vella fotografia d’una revista penjada a la paret, actua com confident del fantasiós David. Amb un llenguatge directe i translúcid, que contrasta amb la profunda càrrega emotiva i moral que transcorre per sota de la trama, Rabos de lagartija, dotada d’una estructura narrativa tan sàvia com imaginativa, ens mostra la fragilitat i ambigüitat dels límits entre la realitat i la ficció, la veritat i la mentida, el Bé i el Mal, l’amor i el desamor. Aquesta novel·la va obtenir el Premio Nacional de Narrativa 2001 i el Premio Nacional de la Crítica.

Activitat a càrrec de Cristina Valls.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada