29 de novembre del 2013

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Cims borrascosos d'Emily Brontë

El proper dimecres 4 de desembre continuem el nostre cicle de tertúlies literàries a la Biblioteca Pompeu Fabra. Ens trobarem a les 19h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Emily Brontë
(Thornton, 1818 – Haworth, 1848).

Poetessa i novel·lista britànica, germana de Charlotte i Anne Brontë. La família Brontë vivia a Haworth, un petit poble de Yorkshire, envoltat d’erms. Aquesta natura salvatge i desolada va influenciar, sens dubte, l'única obra publicada de l’autora, Cims borrascosos, i va marcar el seu caràcter tancat. Els germans Brontë, tot i viure un entorn tan aïllat, van esdevenir un grup molt creatiu, escrivint històries, obres de teatre i poemes sobre mons imaginaris que quedaven reservats estrictament a l’àmbit familiar. Quan les germanes Brontë van publicar les seves produccions adultes van decidir de fer-ho utilitzant pseudònims masculins, conscients que el món del segle XIX no prenia massa en consideració les autores femenines. Emily va adoptar el nom d’Ellis Bell, i la seva identitat va mantenir-se oculta fins després de la seva mort. Actualment Cims borrascosos és considerada una obra cabdal de la història de la literatura i Emily Brontë una de les més destacades escriptores del segle XIX.

Cims borrascosos

En el moment de la seva publicació, el 1847, els lectors victorians van trobar el llibre xocant per la descripció que fa de l’amor i la crueltat. Pot semblar que es tracta d’una intensa obra d’amor però en realitat és una història de venjança. La història de Heathcliff, un noi del carrer, adoptat per una família que el redueix a l’estatus de servent. Enamorat i correspost per la filla de la família, Catherine, els fets es desencadenen quan ella decideix casar-se amb un altre. D’escriptura densa, i rigorosa construcció destaca per un romanticisme molt personal d’arrel alemanya. Cims borrascosos sovint ha estat comparada amb la tragèdia grega o shakesperiana per seu elevat grau d’intensitat emocional.

Activitat a càrrec de Toni Sala.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada